KSČM***Nymbursko jako na dlani

Ke stažení

  • Likvidace cukrovaru Hrochův Týnec v obrazech ke stažení ZDE
  • "Ať žije vláda! . . . . . Ale za svoje."

    ...

    Rychlé info

    2. 3. 2023 od 16 hodin beseda v Malém sále s Kateřinou Konečnou a dalšími
    8. 3. 2023 od 14 hodin okresní oslava Mezinárodního dne žen
    1. 5. 2023 okresní oslava 1. Máje Nymburk od 10 hodin

    Koutek poezie

    Mějme je rádi

    Každý roku začátek, ohlédnem se nazpátek. Abychom si byli jistí, že nejsme jen pesimisti.
    Máme vládu, prezidenta, každému z nich roste renta. Správně jsme se snažili, tak nám všechno zdražili.
    Byli přitom spravedliví. Jenom hlupák se jim diví. Proč chudákům přidávat? Stejně budou nadávat.
    Podle vlastní logiky volí prvky taktiky. Snadněji se přece postí, ten kdo nemá všeho dosti.
    Proto dají sami sobě v této lidsky těžké době. Nač jsou lidu hmotné statky? Zbytečně by dělal zmatky.
    Rádi nesou tíhu moci a činí tak ve dne v noci. Jen když mohou svému lidu přinést v žití trochu klidu.
    Vzali by i větší věno. Bohužel. Je dokradeno. Heslo však zní: „Nepřestat. Chudé lidi potrestat.
    Když nebudou mít žádnou sílu, těžko vyhrabou se z jílu“. A tak mocní svojí pílí míří směle k svému cíli.
    Řekněte. No není hezká, cesta do prdele Česká?

    Sociálně právní poradna KSČM

    poradna@kscm.cz

    Naši odborníci se budou snažit zareagovat na vaše dotazy nejpozději do 7 pracovních dnů.
    Nabízíme vám poradenství v těchto oborech:
    •lidská práva a sociálně právní ochrana dětí
    •občanské právo
    •pracovní a správní právo
    •sociální problematika
    •zdravotní problematika
    •bytová problematika
    •školská problematika,
    sociálně patologické jevy
    dětí a mládeže
    •genderová problematika
    •ekologická problematika
    •finanční poradenství
    •bezpečnostní problematika
    •zemědělská problematika
    S důvěrou se obracejte na odborníky KSČM.
    Upozornění: Tato občanská poradna nemůže v žádném případě nahrazovat kompetence orgánů státu nebo plnit úlohu arbitra.


    Priority volebního programu KSČM

    * Práce pro všechny za spravedlivou mzdu

    * Žádná tolerance k omezování sociálních jistot, důstojný život i pro seniory

    * Investice do lidí, vědy a nových technologií jako základ boje proti krizi

    * Zdravé životní prostředí a trvale udržitelný rozvoj, regulace trhu

    * Bezpečí pro občany, spravedlivý trest za každé bezpráví

    * Demokracie a lidská práva – KSČM pojistkou demokracie

    * Společnost vzdělání a kultury

    * Šance pro mladé na kvalitní život

    * Rovný přístup k informacím a rozvoj informačních technologií

    * Život v míru, bez vojenských paktů, cizích základen a válek


    Karel KRYL

    Karel Kryl

    Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou: ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou, ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes nadělali zrádce. Ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes na dělali zrádce.

    Demokracie prospívá bez nás a pragmaticky, brbláme spolu u píva, jak brblali jsme vždycky, farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky. farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky.

    Demokracie zavládla, zpívá nám Gott i Walda, zbaštíme sóju bez sádla u strejdy McDonalda, král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem. král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem.

    Demokracie panuje od Aše po Humenné, samet i něha v pánu je a zuby vylomené, Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli. Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli.

    Demokracie dozrává do žaludečních vředů, bez poctivosti, bez práva a hlavně bez ohledů, a je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu. A je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu.

    Jdi na obsah Jdi na menu
     

    Antikomunisté a represe padesátých let

    5. 2. 2008

    Vedla v nich k výrazným deformacím a omezením v rozvoji demokracie, občanských svobod a práv, duchovního života i k osobním tragediím desetitisíců lidí. Provázely ji i horké imperialistické války, které v atmosféře vzájemného podezírání mohly kdykoliv přerůst v celosvětovou jadernou katastrofu. To všechno dnes antikomunisté svádějí na totalitní podstatu socialismu a na komunisty.

    Studená válka rozdělila svět na dva znepřátelené bloky, jejichž vzájemná konfrontace otravovala mezinárodní vztahy na celé naší planetě. Z nich se zákonitě přelévala do vnitropolitického prostředí, kde žila samostatným životem, podléhajícím vlastní zhoubné logice. Deformovala vývoj nejen socialistických, ale vyspělých kapitalistických a v nemalé míře i rozvojových států. Právě onen proces přenosu, měl ty nejtragičtější následky.

    Po obou stranách "jaltské čáry" se množili agenti tajné policie a speciálních služeb, jejich moc se stávala nekontrolovatelnou. Tato policie a zmiňované služby představovaly jakési státy ve státech, které vedly vlastní tajné války, vyvolávaly státní převraty, špiclovaly obyvatelstvo i politiky a především všude, nejvyšší politické kruhy nevyjímaje, hledaly nepřítele skutečného i domnělého. Např. USA vytvořily větší a daleko tvrdší bezpečnostní aparát, než jaký měly kdykoliv za 2. světové války.

    V této souvislosti poznamenávám, že ona proklínaná StB nebyla o nic víc zločinná, než např. americká FBI, či CIA, která v lidově demokratických zemích kromě jiného organizovala i teror včetně vražd. Není známo, že by zahraniční agenti StB stříleli a podřezávali americké šerify, jak se to praktikovalo v režii západních tajných služeb u nás.

    Řadu zemí socialistických i kapitalistických, zaplavila vlna podezírání, špionomanie, udavačství a represí. Zasáhla i "nejsvobodnější zemi světa" - USA. V letech 1947-1957 ji ovládl fašismu blízký maccarthismus, projevující se masovým udavačstvím, inkvizičními represáliemi za "neamerické smýšlení" a rozsáhlými čistkami ve státních úřadech, na univerzitách i v Hollywoodu, připomínajícími středověké hony na čarodějnice. Řada intelektuálů (např. Ch. Chaplin) z USA emigrovala. Ve věznicích seděli nevinní. Došlo k politickým vraždám i k popravě manželů Rosenbergových, odsouzených na základě falešných důkazů, podvržených FBI.

    Ve zmiňované atmosféře docházelo k represím i popravám nevinných lidí rovněž v lidovědemokratických zemích. Vykonstruované politické procesy nejtíživěji postihly Československo, zejména řadu funkcionářů KSČ a státu. O jejich skutečných příčinách a zejména hlavních strůjcích, antikomunisté jako obvykle lžou, aby mohli opět házet špínu na socialismus a komunisty.

    Podle komunistům ne zrovna nakloněné knihy Stewarta Stevana "Operation Splinter Factor" (anglicky vyšla r. 1974 v několika západoevropských zemích), přeložené do češtiny pod názvem "Výbušnina" (r. 1991) vydalo nakladatelství SAKO, byla hlavním strůjcem hrdelních procesů s vysokými funkcionáři Maďarska, Polska, Bulharska a Československa americká CIA a osobně její tehdejší šéf Allan Dulles. CIA pomocí nastrčené figury Noela Fielda, dvojitých agentů a především "svého člověka", podplukovníka Josefa Swiatla - druhého muže v polské bezpečnosti, podvrhla kontrašpionáži lidově demokratických zemí i SSSR, falešná obvinění i důkazy, vytvářející falešné špiony a zrádce na nejvyšších místech.

    K. Gottwald ani podezíravý J. V. Stalin, podle zmiňované knihy, dlouho nevěřili ve vinu těchto lidí. Nakonec se však i oni ve všeobecné atmosféře špionománie nechali podvrženými důkazy vlákat do pasti, nastražené jim operací CIA "Splinter Factor". Jejich přehorlivé a těžko kontrolovatelné bezpečnostní aparáty ji pak "iniciativně" rozvinuly do patřičné šíře i hloubky, takže ve věznicích, pracovních táborech i ztrátou odpovídajícího zaměstnání na ni ve zmiňovaných zemích doplatily desetitisíce nevinných lidí.

    Tak se především CIA podařilo dostat na šibenici místopředsedu bulharské vlády Trajčo Kostova, maďarského ministra vnitra Laszlo Rajka, ústředního tajemníka KSČ Rudolfa Slánského, na jehož "odhalení" se podílela i CIA řízená radiostanice Svobodná Evropa, ministra zahraničí ČSR Vladimíra Clementise a řadu dalších. Generální tajemník polské dělnické strany W. Gomulka, kterého v srpnu 1951 Swiatlo osobně zatýkal s úmyslem poslat ho rovněž na šibenici, tomuto osudu naštěstí unikl a r. 1956 se vrátil do čela své strany.

    Když podplukovník Swiatlo splnil své poslání, uprchl v prosinci 1953 na západ. V průběhu března 1954 pak ve stanici Svobodná Evropa z části vylíčil, jaké škody způsobil. Jeho oběti byly rehabilitovány, mnohé z nich bohužel až po smrti.

    Podle zmiňované knihy Stewarta Stevana byla v řadě aspektů dosud utajovaná operace "Spliter Factor" - "absolutně nejtmavějším bodem americké zahraniční politiky v temných dobách studené války" a "musí vejít do dějin jako zhoubný názor, který znetvořil integritu našeho poválečného světa k nepoznání". Především však znetvořil socialismus, proti kterému byl spolu s celou studenou válkou antikomunisty namířen.

    Problematika studené války je jistě složitější, a proto veškeré její nepřístojnosti nelze svádět jenom na CIA a další tajné služby. Je však zřejmé, že původními a hlavními, ať již přímými, či nepřímými viníky zmiňovaných i dalších excesů nejsou komunisté, ale její strůjci a stratégové.

    Naši antikomunisté se nepoučili. V podobě lustračního šílenství rozpoutávají nový hon na čarodějnice, který ohrožuje samotné základy demokracie. Modrá moc podporovaná zběsilostí pravicových médií, tak kandiduje na nejreakčnější režim Evropy.

    Bez studené války by politické procesy a represálie, ať již v lidově demokratických zemích nebo v USA, nebyly vůbec možné. Bez ní se mohl socialismus rozvíjet zásadně jinak. Rychleji, všestranněji, demokratičtěji a bez většiny deformací. To však globální kapitalismus nehodlal a nadále nehodlá připustit a z obav o svou budoucnost rozpoutává novou studenou válku.

    Haló noviny, Naše Pravda, 2. 7. 2007, Jaroslav Kučera