KSČM***Nymbursko jako na dlani

Ke stažení

  • Likvidace cukrovaru Hrochův Týnec v obrazech ke stažení ZDE
  • "Ať žije vláda! . . . . . Ale za svoje."

    ...

    Rychlé info

    2. 3. 2023 od 16 hodin beseda v Malém sále s Kateřinou Konečnou a dalšími
    8. 3. 2023 od 14 hodin okresní oslava Mezinárodního dne žen
    1. 5. 2023 okresní oslava 1. Máje Nymburk od 10 hodin

    Koutek poezie

    Mějme je rádi

    Každý roku začátek, ohlédnem se nazpátek. Abychom si byli jistí, že nejsme jen pesimisti.
    Máme vládu, prezidenta, každému z nich roste renta. Správně jsme se snažili, tak nám všechno zdražili.
    Byli přitom spravedliví. Jenom hlupák se jim diví. Proč chudákům přidávat? Stejně budou nadávat.
    Podle vlastní logiky volí prvky taktiky. Snadněji se přece postí, ten kdo nemá všeho dosti.
    Proto dají sami sobě v této lidsky těžké době. Nač jsou lidu hmotné statky? Zbytečně by dělal zmatky.
    Rádi nesou tíhu moci a činí tak ve dne v noci. Jen když mohou svému lidu přinést v žití trochu klidu.
    Vzali by i větší věno. Bohužel. Je dokradeno. Heslo však zní: „Nepřestat. Chudé lidi potrestat.
    Když nebudou mít žádnou sílu, těžko vyhrabou se z jílu“. A tak mocní svojí pílí míří směle k svému cíli.
    Řekněte. No není hezká, cesta do prdele Česká?

    Sociálně právní poradna KSČM

    poradna@kscm.cz

    Naši odborníci se budou snažit zareagovat na vaše dotazy nejpozději do 7 pracovních dnů.
    Nabízíme vám poradenství v těchto oborech:
    •lidská práva a sociálně právní ochrana dětí
    •občanské právo
    •pracovní a správní právo
    •sociální problematika
    •zdravotní problematika
    •bytová problematika
    •školská problematika,
    sociálně patologické jevy
    dětí a mládeže
    •genderová problematika
    •ekologická problematika
    •finanční poradenství
    •bezpečnostní problematika
    •zemědělská problematika
    S důvěrou se obracejte na odborníky KSČM.
    Upozornění: Tato občanská poradna nemůže v žádném případě nahrazovat kompetence orgánů státu nebo plnit úlohu arbitra.


    Priority volebního programu KSČM

    * Práce pro všechny za spravedlivou mzdu

    * Žádná tolerance k omezování sociálních jistot, důstojný život i pro seniory

    * Investice do lidí, vědy a nových technologií jako základ boje proti krizi

    * Zdravé životní prostředí a trvale udržitelný rozvoj, regulace trhu

    * Bezpečí pro občany, spravedlivý trest za každé bezpráví

    * Demokracie a lidská práva – KSČM pojistkou demokracie

    * Společnost vzdělání a kultury

    * Šance pro mladé na kvalitní život

    * Rovný přístup k informacím a rozvoj informačních technologií

    * Život v míru, bez vojenských paktů, cizích základen a válek


    Karel KRYL

    Karel Kryl

    Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou: ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou, ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes nadělali zrádce. Ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes na dělali zrádce.

    Demokracie prospívá bez nás a pragmaticky, brbláme spolu u píva, jak brblali jsme vždycky, farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky. farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky.

    Demokracie zavládla, zpívá nám Gott i Walda, zbaštíme sóju bez sádla u strejdy McDonalda, král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem. král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem.

    Demokracie panuje od Aše po Humenné, samet i něha v pánu je a zuby vylomené, Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli. Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli.

    Demokracie dozrává do žaludečních vředů, bez poctivosti, bez práva a hlavně bez ohledů, a je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu. A je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu.

    Jdi na obsah Jdi na menu
     

    Zastupitelstvo Středočeského kraje 22. 6. 2015 – zpráva ze zasedání z pohledu zastupitele Milaty

    Program zastupitelstva byl schválen 55 hlasy – všech přítomných zastupitelů (celkem jich je 65).

    Prvním bodem programu byl Závěrečný účet Středočeského kraje – jak se hospodařilo v roce 2014. V průběhu roku 2014 došlo na základě rozpočtových opatření schválených Radou kraje a Zastupitelstvem kraje k úpravě zdrojové i výdajové části rozpočtu. Upravený rozpočet v příjmové části činí 18 600 893,99 tis. Kč, ve výdajové 19 467 670,95 tis. Kč. Rozdíl je kryt financováním ve výši 866 776,96 tis. Kč. V roce 2014 vykázalo 244 organizací kladný nebo vyrovnaný hospodářský výsledek. Při porovnání s rokem 2013 vykázalo kladný nebo vyrovnaný hospodářský výsledek o 14 příspěvkových organizací více. Stav na účtech Středočeského kraje k 31. 12. 2014 činil 1 498 786,00 tis. Kč. Po odečtení zůstatku depozitního účtu (účet pro cizí prostředky) činil zůstatek na účtech Středočeského kraje 1 466 180,82 tis. Kč. V porovnání s rokem 2013 došlo k nárůstu finančních prostředků na účtech Středočeského kraje o 27,69 % (po odečtení zůstatku na depozitním účtu – účet pro cizí prostředky – vzrostly zůstatky na účtech o 27,99 %). Dluhová služba za úvěr nemocnic vyplývá z ručitelských prohlášení Středočeského kraje vystavených za úvěry oblastních nemocnic v Kladně, Příbrami a Kolíně zajišťujících splácení úvěrů poskytnutých těmto nemocnicím do celkové výše 1 843 mil. Kč z tohoto titulu obdržely v roce 2014 jednotlivé akciové společnosti dotace ve výši:

    Oblastní nemocnice Příbram                       70 968,10 tis. Kč

    Oblastní nemocnice Kolín                           16 859,71 tis. Kč

    Oblastní nemocnice Kladno                         94 567,72 tis. Kč

    Celkem bylo těmto nemocnicím v roce 2014 poskytnuto z rozpočtu Středočeského kraje 182 395,53 tis. Kč.

    Zastupitelstvo Středočeského kraje usnesením č. 4-9/2013/ZK  ze dne 9. 12. 2013 (Rozpočet Středočeského kraje na rok 2014) rozhodlo o čerpání dotací Středočeských fondů v celkové výši 267 000 tis. Kč.

    V diskusi opozice ODS a TOP09 kritizovala určité nedostatky v kritice kontroly hospodaření, přesto se jednalo o běžná pochybení vyplývající z legislativy.

    Padla informace, že smlouvy budou zveřejňovány na portálu egov.cz.

    Náměstek pro finance Peřina konstatoval, že nepořádky v inventurách za ODS – pana Bendla – byly nesrovnatelné s tím jaká je situace dnes. K nedostatkům bylo schváleno opatření na úrovni ředitele Krajského úřadu.

    Materiál byl schválen 36 PRO/6 PROTI/15 ZDRŽELO

    Dalším materiálem byla účetní závěrka na rok 2014. Dvojité projednání ukládá zákon. K bodu nebyla žádná diskuse. 36/0/19 – bylo schváleno

    plánu investic – změna č. 3. Jednalo se o přesuny mezi účetními obdobími a pak dle požadavků odborů z rezerv. Bez diskuse. 36/2/19 – schváleno

    Příspěvky obcím – Fond hejtmana

    Okresu Nymburk se týkal příspěvek městu Lysá nad Labem pro doplnění cvičebních prvků  venkovních fitness strojů na víceúčelový sportovní areál u ZŠ J. A. Komenského (ručkovadlo, kliky, veslař, běžec, točna) ve výši 45 tis. Kč. K bodu vedla diskusi opozice – kam jdou peníze – zda do obcí, kde jsou zastupitelé kraje. Radní pro kulturu Štefek (KSČM) zdůraznil, že v aplikaci edotace proběhlé dotace lze najít veřejně. Poukázal na kritiku dotace do Cerhenic, kde Rakušan (TOP09) podezíral kraj, že dává peníze na tu samou věc dvakrát, nebylo tomu v tomto případě tak. Zastupitel Milata (KSČM) uvedl, že z Lysé nad Labem nikdo v zastupitelstvu není a starosta města je za ODS.

    Příspěvky obcím byly schváleny – 36/5/16.

    Podpořili jsme pořízení nového centrálního videokonferenčního systému asociace krajů – kraj to vyjde na 260 000 Kč – 44/0/13

    Podpořili jsme příspěvky obcím na provoz přívozů – 54/0/3 – zde panovala shoda koalice i opozice.

    Následovaly majetkové věci.

    Okresu Nymburk se týkalo: 1) úplatné nabytí pozemku od fyzické osoby pod silnicí II. třídy za refundovanou cenu v katastru Lysá nad Labem – jednalo se o 55m2 za 2 750 Kč – 50 Kč/m2. 2) V katastrálním území Sokoleč jsme bezúplatně převedli pozemek kraje obci pod místní komunikací obce. Jednalo se 19 275 m2.

    Z jiných nemovitostí byl zajímavý převod budovy bývalého sociálního zařízení kraje Vyšší Hrádek městu Brandýs nad Labem. My za to dostaneme od města část pozemku na němž stojí budova muzea kraje. Kraj se snaží i v jiných případech vycházet obcím vstříc a v těchto záležitostech spolupracovat – týká se to například bezúplatných převodů pozemků pod budoucími chodníky obcí (nyní např. Květnice, Čelákovice), pozemky pro zeleň (nyní např. Počaply), nebo převody Ředitelství silnic a dálnic pro výstavbu obchvatu Mělníka apod. Refundace cen ze strany státu je u silnic II. třídy 50 Kč za m2 a u III. třídy 40 Kč za m2. Někde nás však vlastník vydírá a to způsobem požadováním nájemného jako například v případě silnice v obci Smečno. V tom případě musí kraj z veřejných, tedy vlastních peněz dát větší částku, ačkoli mu refundace vydané prostředky neuhradí. V případě Sojovic jsme dohodli věcné břemeno pro vypořádání majetkových vztahů pro investiční akci rekonstrukce mostu ev.č. 331-08 na silnici II/331 Sojovice – část jako bezúplatný převod, část jako budoucí úplatný převod od soukromých osob, dále zřízení služebnosti s Povodím Labe – jednorázově za částku 5 Kč za m2 minimálně však 1000 Kč za služebnost. Na druhou stranu jsme schválili zřízení služebnosti (termín dle Nového občanského zákoníku) pro ČEZ, ke služebnostem jsme pověřili ředitele KSÚS ke zřízení služebností a podepisování těchto smluv.

    V bodě vyrovnání pozemku pod rozhlednou v Malobratřicích – Čížov dojde k odkupu pozemku pod rozhlednou vystavěné na cizím pozemku a narovnání za práce s tím související. Hlasování bylo 47/0/8 – návrh byl schválen.

    V oblasti školství byla schválena revokace usnesení v případě Nadačního fondu pro fotbalovou mládež – chybné číslo účtu, chybné IČO ze strany žadatele. Byly schváleny vratky z rozpočtu 2014 – rozpočtové opatření č. 197/05/2015 ve výši 1,377 mil. Kč. Schválili jsme Smlouvu o zápůjčce na kofinancování projektu „Zateplení fasády a střešního pláště školy a dílen SOŠ a SOU, Kladno, Dubská“. Podobné materiály byly schváleny i v případě přípravy projektů do výzvy Operačního programu Životní prostředí 2014-2020 a „Zateplení objektů SOŠ a SOU Beroun – Hlinky“. Došlo ke změnám příspěvkových listin zřizovaných Středočeským krajem.

    V oblasti životního prostředí byla navýšena kapitola žitovního prostředí o 382 tis. Kč pro posudky EIA a ekologické výchovy. Revokovali jsme usnesení z havarijního fondu pro obec Dubenec – snížení dotace o 10 tis. Kč z důvodu nižších nákladů na analýzu rizik – dáme 175 tis. Kč, měli jsme jako kraj přispět 185 tis. Kč. V případě snížení dotace svazku obcí Církvice a Nové Dvory – Klejnarka jsme na základě chyby projektu akceptovali snížení stanovené regionální radou z 9,9 mil. Kč na 9,405 mil. Kč. Pro obec Cerhenice o financování dodatečných nákladů projektu Enviromentální centrum Cerhenice ve výši 2 mil. Kč – částka 24 mil. Kč. Starosta Benátek nad Jizerou Král (ODS) hovořil o tom, že u nich stálo enviromentální centrum 4 mil. Kč. K otázce Cerhenic vedl obsáhlou diskusi předseda klubu TOP09 Michalik. I další zastupitelé ze strany opozice se zapojili do kritiky kofinancování. Návrh opozice pro stažení z programu získal 16 hlasů. Hlasování pro schválení 36/14/5 – návrh na mimořádnou dotaci byl schválen.

    V dalších bodech programu byla schválena žádost ZO ČSOP Vlašim o finanční spoluúčast na projektu Ekocentrum otevřené – žádost o 3 mil. Kč, 27,6 mil. Kč bylo poskytnuto z OP ŽP. Projekt řeší přestavbu a zateplení stávajících objektů a výstavbu ubytovny pro dalších cca 25 osob – rada kraje navrhla 1 mil. Kč. Hlasování 42/0/13.

    Dále byla podpořena žádost o mimořádnou dotaci na stabilizaci a chod Zooparku Zájezd o.p.s. – žádali o 1 mil. Kč, roční návštěvnost 30 tis. osob – pro vznik kontaktní ZOO – rada navrhla dotaci 0,5 mil. Kč. ZOO se nachází u Buštěhradu. 49/0/6.

    V oblasti zdravotnictví byla schválena revokace usnesení na sociální lůžka v ON Mladá Boleslav, která lůžka zrušila (nebyly v úhradové vyhlášce) – 0,8 mil. Kč – z částky se dělí pro dětská centra Kladno, Kolín, Milovice – po 100 tis. Kč a Dětské centrum Strančice z důvodu stěhování do Chocerad obdrží 0,5 mil. Kč. 37/0/18

    Podpořili jsme investiční dotaci na transportní systém převozové služby novorozenců pro Všeobecnou fakultní nemocnici v Praze – náklady na nový vůz je 2,1 mil. Kč, naše dotace činí 0,7 mil. Kč – ušetřené prostředky z již neproplácených regulačních poplatků. Nemocnice má dva vozy z roku 1998 a 2008. Jedná se o péči cca o 200 nedonošených novorozenců. 47/0/8.

    V oblasti sociálních věcí jsme navýšili navýšili rozpočet Domova seniorů Benešov – nákup polohovacích lůžek v počtu 36 kusů za 1,2 mil. Kč – bude obsahem veřejné zakázky. Dále jsme podpořili Domov seniorů Vojkov – zvýšení počtu lůžek se zvláštním režimem na úkor standardních lůžek – navýšení krytí ve výši 207 tis. Kč. Tento bod zahájil řadu schválených dodatků ke Smlouvě o poskytnutí dotace nebo příspěvku pro poskytovatele sociálních služeb. V případě Domova seniorů zahrada v Kladně došlo ke snížení o 5300 Kč z důvodu změn kapacit u služeb chráněného bydlení a domova pro osoby se zdravotním postižením (celkem mají dotaci přes 11 mil. Kč). Toto se opakovalo ještě v jednom případě.

    Bylo vyhlášeno mimořádné kolo dotačního řízení Středočeského kraje pro poskytovatele socikálních služeb na rok 2015 – jde o možnost přidělení prostředků těm, kteří nedostali dotaci z dotačních titulů. Služby dle střednědobého plánu služeb. Bude se rozdělovat cca 13 mil. Kč.

    V souvislosti se zahájením činnosti Domova důchodců Uhlířské Janovice došlo k vypořádání přechodu klientů z Domova Hačka se sídlem v Olešce (objekt nevyhovuje podmínkám pro službu pro seniory) a Domov Na Terasách Rataje. Jednalo se o organizační a finanční vypořádání. V Uhlířských Janovicích vzniká 154 míst, z toho 94 v domově pro seniory, 60 v domově se zvláštním určením.

    Byl aktualizován Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb Středočeského kraje na období 2015 – 2017. Materiál určuje jak financovat služby v kraji, pomáhá v koncepčním a rovnoměrném rozvržení služeb v kraji. Bylo schváleno bez diskuse.

    V oblasti sociálních služeb došlo také ke změnám zřizovacích listin příspěvkových organizací Domov Rožďalovice a Zelená lípa Hostivice – změna v parcelním čísle.

    V oblasti regionálního rozvoje – zapojení 28 tis. Kč do rozpočtu od pojišťovny – poškození Kladenské cyklostezky.

    V oblasti kultury byla změněna zřizovací listina Středočeské vědecké knihovny v Kladně.

    V Různém byla předložena žádost firmy o prominutí penále za nesplnění veřejné zakázky databáze obcí – 49/0/7 – zastupitelstvo odmítlo penále prominout, schválilo postup Rady kraje. Byl změněn člen Finančního výboru za ČSSD. Zpráva o činnosti Rady Středočeského kraje nevyvolala žádnou diskusi. Byl schválen harmonogram zasedání Zastupitelstva Středočeského kraje – zastupitelstvo se sejde ve dnech: 27. července (schválení fondů kraje – rozdělení), 21. září, 7. prosince 2015, vždy od 10:00.

    Hejtman informoval o Visegrádském fóru hlavních měst a regionů 2015, dal příležitost všem doplnit tam náměty.

    V diskusi byla projednána problematika BVVP Mladá, zastupitel Michl (ODS) otevřel otázku demolice objektů a dalšího postupu. Hejtman reagoval tím, že je tam dlouhá nájemní smlouva, ředitel úřadu má za úkol udělat právní analýzu. Suť je firmy RP Mladá. Hejtman jednal o lokalitě s panem premiérem, národní průmyslovou zónu vláda neschválila z důvodu nižší nezaměstnanosti, premiér ČR by měl přijet do Milovíc. Zastupitel Milata (KSČM) se ptal na Letiště Milovice – jedná pan Kubík. Hejtman uvedl, že jednají s čínskými investory, pan Kubík uvádí, že má za sebou peníze G7. Na dotaz zastupitele Krále (ODS) konstatoval, že o pokutě za výběrové řízení neví. Náměstek hejtmana Karel Horčička reagoval, že běží řízení u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Nesouhlasí s regulačním plánem v územním plánu Milovic, dle jeho názoru se regulační plány dávají do historických částí měst, kraj rozhodnutí Milovic napadne a podá stížnost u Kasačního soudu.

     

    Jednání skončilo v 14:40. Sepsal: Mgr. Zdeněk Milata, zastupitel Středočeského kraje, člen Klubu KSČM. Případné podněty a doplnění prosím na mail: milata.zdenek@seznam.cz.

     

     

     

     

    Komentáře

    Přidat komentář

    Přehled komentářů

    Zatím nebyl vložen žádný komentář