KSČM***Nymbursko jako na dlani

Ke stažení

  • Likvidace cukrovaru Hrochův Týnec v obrazech ke stažení ZDE
  • "Ať žije vláda! . . . . . Ale za svoje."

    ...

    Rychlé info

    2. 3. 2023 od 16 hodin beseda v Malém sále s Kateřinou Konečnou a dalšími
    8. 3. 2023 od 14 hodin okresní oslava Mezinárodního dne žen
    1. 5. 2023 okresní oslava 1. Máje Nymburk od 10 hodin

    Koutek poezie

    Mějme je rádi

    Každý roku začátek, ohlédnem se nazpátek. Abychom si byli jistí, že nejsme jen pesimisti.
    Máme vládu, prezidenta, každému z nich roste renta. Správně jsme se snažili, tak nám všechno zdražili.
    Byli přitom spravedliví. Jenom hlupák se jim diví. Proč chudákům přidávat? Stejně budou nadávat.
    Podle vlastní logiky volí prvky taktiky. Snadněji se přece postí, ten kdo nemá všeho dosti.
    Proto dají sami sobě v této lidsky těžké době. Nač jsou lidu hmotné statky? Zbytečně by dělal zmatky.
    Rádi nesou tíhu moci a činí tak ve dne v noci. Jen když mohou svému lidu přinést v žití trochu klidu.
    Vzali by i větší věno. Bohužel. Je dokradeno. Heslo však zní: „Nepřestat. Chudé lidi potrestat.
    Když nebudou mít žádnou sílu, těžko vyhrabou se z jílu“. A tak mocní svojí pílí míří směle k svému cíli.
    Řekněte. No není hezká, cesta do prdele Česká?

    Sociálně právní poradna KSČM

    poradna@kscm.cz

    Naši odborníci se budou snažit zareagovat na vaše dotazy nejpozději do 7 pracovních dnů.
    Nabízíme vám poradenství v těchto oborech:
    •lidská práva a sociálně právní ochrana dětí
    •občanské právo
    •pracovní a správní právo
    •sociální problematika
    •zdravotní problematika
    •bytová problematika
    •školská problematika,
    sociálně patologické jevy
    dětí a mládeže
    •genderová problematika
    •ekologická problematika
    •finanční poradenství
    •bezpečnostní problematika
    •zemědělská problematika
    S důvěrou se obracejte na odborníky KSČM.
    Upozornění: Tato občanská poradna nemůže v žádném případě nahrazovat kompetence orgánů státu nebo plnit úlohu arbitra.


    Priority volebního programu KSČM

    * Práce pro všechny za spravedlivou mzdu

    * Žádná tolerance k omezování sociálních jistot, důstojný život i pro seniory

    * Investice do lidí, vědy a nových technologií jako základ boje proti krizi

    * Zdravé životní prostředí a trvale udržitelný rozvoj, regulace trhu

    * Bezpečí pro občany, spravedlivý trest za každé bezpráví

    * Demokracie a lidská práva – KSČM pojistkou demokracie

    * Společnost vzdělání a kultury

    * Šance pro mladé na kvalitní život

    * Rovný přístup k informacím a rozvoj informačních technologií

    * Život v míru, bez vojenských paktů, cizích základen a válek


    Karel KRYL

    Karel Kryl

    Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou: ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou, ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes nadělali zrádce. Ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes na dělali zrádce.

    Demokracie prospívá bez nás a pragmaticky, brbláme spolu u píva, jak brblali jsme vždycky, farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky. farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky.

    Demokracie zavládla, zpívá nám Gott i Walda, zbaštíme sóju bez sádla u strejdy McDonalda, král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem. král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem.

    Demokracie panuje od Aše po Humenné, samet i něha v pánu je a zuby vylomené, Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli. Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli.

    Demokracie dozrává do žaludečních vředů, bez poctivosti, bez práva a hlavně bez ohledů, a je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu. A je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu.

    Jdi na obsah Jdi na menu
     

    Přirozený Václav Klaus

    9. 10. 2009
    ObrazekV Lidových novinách 22. srpna a následně v zářijovém čísle CEP - Newsletteru Centra pro ekonomiku a politiku se Václav Klaus v článku »Dvacet let poté: proč jsme nespokojeni« vypořádává se zklamáním mnoha našich občanů z nových poměrů.
    Je to způsobeno iluzemi o kapitalismu. Pro ty, kteří takové iluze měli nebo mají, je takové konstatování pravdivé. V dalších Klausových myšlenkách ale těžko hledám, s čím by bylo možné souhlasit.
    Začíná tvrzením o vysněném pádu komunismu. Je únavné vysvětlovat, v tomto případě profesorovi, který získal vzdělání i tituly jak za doby, kterou označuje jako »reálný socialismus«, tak po domácích změnách na našich i cizích školách, že těžko najde zemi, kde byl komunismus. Tím spíš, že s potřebným pojmoslovím měl jistě dost příležitostí se seznámit. To se týká i všech zmínek o postkomunismu. Předmět toho, do čeho chci kopat, si ovšem mohu určit libovolně nebo - a to je spíš Klausův případ (a mnoha dalších) - dám pro snazší kopnutí jméno něčemu, co ani nedefinuji. Jde o běžný přístup: Ti, kteří takto používají tento pojem, nevysvětlují, co tím míní. Pro jistotu. A pokud jde o ten sen, sny o komunismu se lidem mohou zdát dodnes. Statistické údaje z osmdesátých let jasně mluví o tom, že u nás většina - před tím, než se nechala přesvědčit o výhodách kapitalismu - snila o zlepšení svého života i poměrů v zemi, ale ne o pádu něčeho, co nebylo a není komunismus. Pro takové zlepšení nás také mnoho pracovalo.
    Václav Klaus uvádí celou řadu důvodů současné deziluze, pesimismu a rozčarování. Od zhrubnutí politické scény po nepochopitelné bohatnutí nezaslouživších se jednotlivců. Tyto důvody, i když dobře vystiženy, ale nejsou důvody, nýbrž projevy stavu, jak nám je současný český kapitalismus poskytuje. Za ně opravdu minulá doba a lidé, kteří tehdy žili, nemohou. »Nejsme oázou postkomunismu... jsme už dávno integrální součástí západního světa... Západ není ráj... Je to svět namáhavý a velmi konkurenční,« říká Václav Klaus. Tak o takový svět tedy jde. Kdo nechce být velmi konkurenční, neuspěje, ani do takového světa asi nemá co patřit. A jestliže »současná poměrně hluboká celosvětová recese« je pro něj »v podstatě moc potřebná připomínkou všech plusů a minusů«, pak především ti postižení ztrátou práce, bydlení a posledních jistot si mohou být jisti, že platí zbytečnou daň za »připomenutí« věci, kterou někteří bystřejší rozpoznali už před více než 150 lety a která ještě nedávno byla, byť zjednodušeně, předmětem výuky už ve vyšších ročnících základních škol.
    Opravdu: »...tržní hospodářství... se od nepaměti pohybuje v periodických křivkách mezi konjunkturou... a recesí« - a jinak to nemůže být. »Jde o proces přirozený jako sám život.« Přínos Václav Klaus vidí v tom, že »to však současně znovu nastartuje hospodářství (i další oblasti života společnosti)«. Zkusme zapochybovat: Opravdu to nejde jinak, opravdu si máme změnu jednou provždy zakázat? Na věky nebude žádná cesta, jak se dnům periodických křivek vyhnout, jen trpně čekat, i když s jistotou víme, že další deprese, recese nebo krize přijde?
    Pro jistotu hned dostáváme vysvětlení nebezpečnosti usilovat o změnu: »...ve čtyřech desetiletích ‘reálného socialismu’... všichni nebo skoro všichni, alespoň formálně, měli různé sociální jistoty, byli přiměřeně a většinou ‘snesitelně’ chudí, ale bylo to výměnou za nesvobodu«. Považte, že »se takto řízený systém pohyboval v téměř permanentní krizi«. Nevadí, že mnohá čísla o tom nesvědčí - k tak hlubokému propadu hospodářství s důsledky do životní úrovně, jako už podruhé za posledních devatenáct let, nedošlo nikdy. Setkávám se i u nás se současnými svobodnými, kteří by rádi byli jen snesitelně chudí. Jistě chtějí rovněž být víc než snesitelně svobodní. A co ty stamiliony těch, kteří především v rozvojových zemích v tomto přirozeném kapitalismu žijí a už mnoho generací je žádná »snesitelná chudoba« a tím spíš konjunktura nezastihla?
    Václav Klaus ovšem varuje: »V současnosti... se i tento svět stále rychleji a dramatičtěji vzdaluje ideálům svobody, volného trhu zboží, myšlenek a možností..., přejal, ‘objevil’, a proto opakuje mnohé nectnosti ‘reálného socialismu’.« A to asi není přirozené tomu přirozenému ideálu. Za co všechno ten chudák »reálný socialismus« může. Zápory »reálného socialismu« se mixují »...s dosavadním pojetím svobody, jediného skutečného motoru lidské spokojenosti a prosperity.« Ideolog se nezapře. Jenom neříká, které pojetí svobody je to dosavadní - z 18., 19. století s feudály a jejich právy přežívajícími leckde do kapitalismu dodnes, s volebním právem pro zlomek občanů, prací dětí a pracovní dobou bez omezení, s pastouškami a chudobinci? Nebo snad z osmdesátých let 20. století ve Švédsku s jeho daněmi až kolem 80 procent? Či snad dosud trvající svoboda tisknout dolarové papírky umožňující spolu s jinými svobodnými pravidly odírat značnou část světa o bohatství jednotlivých zemí?
    A konkrétně: »Je například nepochybné, že kdyby média v době, kdy začínala finanční krize (bez ohledu na její daleko hlouběji jdoucí skutečné příčiny), nestála v prvních řadách alarmismu, ekonomický propad by zdaleka nebyl tak velký, jaký dnes je.« Média to prý dělají (také) z marketingových důvodů. Zatímco u »volného, svobodného« trhu je marketing přirozený, u médií je vede na scestí? Asi to v tom svobodném světě média nečinila svobodně! Jsou tedy také významným viníkem hloubky krize! Perla přichází na konci Klausova článku. Doporučuje - je-li zátopa, povodeň, jsou-li nadělány »velké škody, je lépe začít intenzivně pracovat na účinných protipovodňových opatřeních.« Že by se předtím myslelo na možnou povodeň a přijala se opatření včas, podobně, že by bylo možné přijmout opatření, aby nedocházelo k opakovaným závažným krizím, je mimo způsob myšlení V. K. Snadný terč pro lidi s aspoň zbytky rozumu!
    autor: Václav Exner, poslanec KSČM

    Obrazek


     

    Náhledy fotografií ze složky Premiér ČR v diskusi s občany

    Komentáře

    Přidat komentář

    Přehled komentářů

    Zatím nebyl vložen žádný komentář