KSČM***Nymbursko jako na dlani

Ke stažení

  • Likvidace cukrovaru Hrochův Týnec v obrazech ke stažení ZDE
  • "Ať žije vláda! . . . . . Ale za svoje."

    ...

    Rychlé info

    2. 3. 2023 od 16 hodin beseda v Malém sále s Kateřinou Konečnou a dalšími
    8. 3. 2023 od 14 hodin okresní oslava Mezinárodního dne žen
    1. 5. 2023 okresní oslava 1. Máje Nymburk od 10 hodin

    Koutek poezie

    Mějme je rádi

    Každý roku začátek, ohlédnem se nazpátek. Abychom si byli jistí, že nejsme jen pesimisti.
    Máme vládu, prezidenta, každému z nich roste renta. Správně jsme se snažili, tak nám všechno zdražili.
    Byli přitom spravedliví. Jenom hlupák se jim diví. Proč chudákům přidávat? Stejně budou nadávat.
    Podle vlastní logiky volí prvky taktiky. Snadněji se přece postí, ten kdo nemá všeho dosti.
    Proto dají sami sobě v této lidsky těžké době. Nač jsou lidu hmotné statky? Zbytečně by dělal zmatky.
    Rádi nesou tíhu moci a činí tak ve dne v noci. Jen když mohou svému lidu přinést v žití trochu klidu.
    Vzali by i větší věno. Bohužel. Je dokradeno. Heslo však zní: „Nepřestat. Chudé lidi potrestat.
    Když nebudou mít žádnou sílu, těžko vyhrabou se z jílu“. A tak mocní svojí pílí míří směle k svému cíli.
    Řekněte. No není hezká, cesta do prdele Česká?

    Sociálně právní poradna KSČM

    poradna@kscm.cz

    Naši odborníci se budou snažit zareagovat na vaše dotazy nejpozději do 7 pracovních dnů.
    Nabízíme vám poradenství v těchto oborech:
    •lidská práva a sociálně právní ochrana dětí
    •občanské právo
    •pracovní a správní právo
    •sociální problematika
    •zdravotní problematika
    •bytová problematika
    •školská problematika,
    sociálně patologické jevy
    dětí a mládeže
    •genderová problematika
    •ekologická problematika
    •finanční poradenství
    •bezpečnostní problematika
    •zemědělská problematika
    S důvěrou se obracejte na odborníky KSČM.
    Upozornění: Tato občanská poradna nemůže v žádném případě nahrazovat kompetence orgánů státu nebo plnit úlohu arbitra.


    Priority volebního programu KSČM

    * Práce pro všechny za spravedlivou mzdu

    * Žádná tolerance k omezování sociálních jistot, důstojný život i pro seniory

    * Investice do lidí, vědy a nových technologií jako základ boje proti krizi

    * Zdravé životní prostředí a trvale udržitelný rozvoj, regulace trhu

    * Bezpečí pro občany, spravedlivý trest za každé bezpráví

    * Demokracie a lidská práva – KSČM pojistkou demokracie

    * Společnost vzdělání a kultury

    * Šance pro mladé na kvalitní život

    * Rovný přístup k informacím a rozvoj informačních technologií

    * Život v míru, bez vojenských paktů, cizích základen a válek


    Karel KRYL

    Karel Kryl

    Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou: ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou, ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes nadělali zrádce. Ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes na dělali zrádce.

    Demokracie prospívá bez nás a pragmaticky, brbláme spolu u píva, jak brblali jsme vždycky, farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky. farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky.

    Demokracie zavládla, zpívá nám Gott i Walda, zbaštíme sóju bez sádla u strejdy McDonalda, král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem. král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem.

    Demokracie panuje od Aše po Humenné, samet i něha v pánu je a zuby vylomené, Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli. Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli.

    Demokracie dozrává do žaludečních vředů, bez poctivosti, bez práva a hlavně bez ohledů, a je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu. A je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu.

    Jdi na obsah Jdi na menu
     

    NE Američany a Francouzi podporované invazi do Nigeru!

    „Až se Afrika stane ekonomicky svobodnou a politicky jednotnou, monopolisté stanou tváří v tvář své vlastní dělnické třídě ve svých vlastních zemích a vznikne nový boj, v jehož rámci bude likvidace a kolaps imperialismu kompletní.“
    – Kwame Nkrumah, Neokolonialismus, Poslední stadium imperialismu

    Dnes, 6. srpna, je termín, který Hospodářské společenství západoafrických států (ECOWAS) stanovilo pro současnou vládu Nigeru v čele s Abdourahamanem Tchianim, aby se vzdala moci nebo čelila možnému vojenskému zásahu jednotek ECOWAS. Tchiani se dostal k moci vojenským převratem, který odsoudily imperialistické mocnosti jako Spojené státy a Francie, které mají eminentní zájem na udržení opěrného bodu v Nigeru.

    Demonstrace v Nigeru podporují novou vládu, spolu s cílením na francouzské velvyslanectví, symbol brutálního francouzského kolonialismu a vykořisťování nigerského lidu. (Nigeřan odkazuje na obyvatele Nigeru, Nigerijec odkazuje na obyvatele Nigérie)

    Niger je cílem imperialismu z mnoha důvodů. Jeho přírodní zdroje zahrnují uran, jenž zásobuje až jednu třetinu celé elektrické sítě Francie. Přesto Niger zůstává jednou z nejchudších zemí na světě s většinou z jeho více než 27 milionů obyvatel, kteří nemají přístup k vlastní elektřině. Niger má také strategický význam pro americkou armádu jako centrum pro její bezpilotní operace ve střední Africe, využívané k udržení amerického vlivu v oblasti, a také jako pomoc při francouzských vojenských intervencích.

    Kromě 1500 francouzských vojáků je v Nigeru rozmístěno přes 1000 amerických vojáků, které nyní americká vláda odmítá stáhnout, a to navzdory tomu, že bezpečnostní dohody mezi USA a Nigerem jsou pozastaveny a řada evropských zemí své občany evakuuje. Americká vojenská mašinérie se zakopává a doufá, že se jí všemi dostupnými prostředky podaří obnovit proimperialistickou vládu.

    Proti Nigeru již byly zavedeny sankce, ale na stole zůstává vojenská varianta, jejímž prostřednictvím budou moci USA a Francie použít bezpečnostní síly ECOWAS jako zástupce. Francie vyjádřila plnou podporu intervenci ECOWAS, i když mnoho afrických zemí s účastí váhá. Mezi země, které vystoupily na podporu Nigeru proti imperialistickým hrozbám, patří Alžírsko, Burkina Faso, Guinea a Mali – všechny bývalé francouzské kolonie.

    Africké odmítnutí invaze do Nigeru

    Vlády Burkiny Faso a Mali vydaly společné prohlášení, v němž tvrdí, že jakýkoli pokus o vojenskou intervenci s cílem odstranit Tchianiho by byl brán jako vyhlášení války oběma jejich zemím. „Přechodné vlády Burkiny Faso a Mali, za prvé: vyjádřily bratrskou solidaritu obyvatelům Mali a Burkiny Faso se svými bratry v Nigeru, kteří se z vlastní vůle rozhodli vzít svůj osud do rukou a převzít svou suverenitu. Za druhé: Odsoudily vytrvalost oblastních organizací uplatňovat sankce, jež zhoršují utrpení obyvatelstva a ohrožují ducha panafrikanismu. Za třetí: Odmítly uplatňovat tyto nezákonné, nelegitimní a nehumánní sankce proti nigerijskému lidu a úřadům, Za čtvrté: Jakýkoli vojenský zásah proti Nigeru by se rovnal vyhlášení války Burkině Faso a Mali“, píše se v prohlášení. (africanews.com, 1. srpna)

    Nigerijský prezident Bola Tinubu, který je také současným předsedou ECOWAS, schválil nasazení nigerijských vojáků proti Nigeru; ti by tvořili podstatnou část sil ECOWAS. Nigerijský senát však hlasoval pro neschválení tohoto nasazení.

    Odmítnutí ostatních sousedních zemí účastnit se invaze ECOWAS podporované USA a Francouzi, stejně jako váhavost lidí v zemích, jejichž vůdci obhajovali invazi, aby ji skutečně provedli, ukazuje velké trhliny v imperialistickém sevření západní Afriky po stovkách let kolonialismu.

    Niger byl jednou z posledních zbývajících vlád spřátelených s americkou říší v oblasti Sahelu. Vlády Mali a Burkiny Faso, které se díky sérii dřívějších převratů dostaly k moci, přerušily styky s francouzským kolonialismem a francouzské jednotky vyhnaly. Od té doby ECOWAS zřídila vlastní vojenskou přítomnost, aby se pokusila zabránit antikoloniálním převratům uvnitř členských států ECOWAS, aniž by americké nebo francouzské jednotky zasáhly přímo.

    Některé z nových afrických vlád spolupracují s Wagnerovou skupinou – žoldáckými silami se sídlem v Rusku – na kontrole a represi místních skupin napojených na Islámský stát. Tyto ozbrojené skupiny podobné ISIS představují bezpečnostní problém pro země v regionu od roku 2011, kdy agrese NATO zničila Libyi a oblast destabilizovala. Americký a francouzský imperialismus využil existenci těchto skupin jako záminku k vojenské intervenci.

    Strana Dělnický svět (Workers World Party) potvrzuje právo nigerského lidu vzít osud své země do vlastních rukou. Stavíme se proti jakýmkoli vojenským invazím, sankcím nebo vměšování se do africké politiky podporovaným Spojenými státy nebo Francouzi. Podporujeme vyhnání všech amerických a francouzských jednotek a zrušení Velitelství USA pro Afriku (AFRICOM).

    Podporujeme právo afrických států uzavírat hospodářské a bezpečnostní vztahy podle svých vlastních podmínek s jinými zeměmi, včetně Ruska a Číny, místo toho, aby byly nuceny být podmaněny jako novodobé kolonie imperialistických mocností, jako jsou USA nebo Francie.

    Stavíme se proti jakýmkoli plánům USA, Francie nebo NATO zahájit další velkou zástupnou válku. Taková válka by v regionu šířila spoušť ve snaze udržet ekonomickou nadvládu nad africkým lidem a jeho věčné supervykořisťování.

    www.workers.org

     

    Komentáře

    Přidat komentář

    Přehled komentářů

    Zatím nebyl vložen žádný komentář