KSČM***Nymbursko jako na dlani

Ke stažení

  • Likvidace cukrovaru Hrochův Týnec v obrazech ke stažení ZDE
  • "Ať žije vláda! . . . . . Ale za svoje."

    ...

    Rychlé info

    2. 3. 2023 od 16 hodin beseda v Malém sále s Kateřinou Konečnou a dalšími
    8. 3. 2023 od 14 hodin okresní oslava Mezinárodního dne žen
    1. 5. 2023 okresní oslava 1. Máje Nymburk od 10 hodin

    Koutek poezie

    Mějme je rádi

    Každý roku začátek, ohlédnem se nazpátek. Abychom si byli jistí, že nejsme jen pesimisti.
    Máme vládu, prezidenta, každému z nich roste renta. Správně jsme se snažili, tak nám všechno zdražili.
    Byli přitom spravedliví. Jenom hlupák se jim diví. Proč chudákům přidávat? Stejně budou nadávat.
    Podle vlastní logiky volí prvky taktiky. Snadněji se přece postí, ten kdo nemá všeho dosti.
    Proto dají sami sobě v této lidsky těžké době. Nač jsou lidu hmotné statky? Zbytečně by dělal zmatky.
    Rádi nesou tíhu moci a činí tak ve dne v noci. Jen když mohou svému lidu přinést v žití trochu klidu.
    Vzali by i větší věno. Bohužel. Je dokradeno. Heslo však zní: „Nepřestat. Chudé lidi potrestat.
    Když nebudou mít žádnou sílu, těžko vyhrabou se z jílu“. A tak mocní svojí pílí míří směle k svému cíli.
    Řekněte. No není hezká, cesta do prdele Česká?

    Sociálně právní poradna KSČM

    poradna@kscm.cz

    Naši odborníci se budou snažit zareagovat na vaše dotazy nejpozději do 7 pracovních dnů.
    Nabízíme vám poradenství v těchto oborech:
    •lidská práva a sociálně právní ochrana dětí
    •občanské právo
    •pracovní a správní právo
    •sociální problematika
    •zdravotní problematika
    •bytová problematika
    •školská problematika,
    sociálně patologické jevy
    dětí a mládeže
    •genderová problematika
    •ekologická problematika
    •finanční poradenství
    •bezpečnostní problematika
    •zemědělská problematika
    S důvěrou se obracejte na odborníky KSČM.
    Upozornění: Tato občanská poradna nemůže v žádném případě nahrazovat kompetence orgánů státu nebo plnit úlohu arbitra.


    Priority volebního programu KSČM

    * Práce pro všechny za spravedlivou mzdu

    * Žádná tolerance k omezování sociálních jistot, důstojný život i pro seniory

    * Investice do lidí, vědy a nových technologií jako základ boje proti krizi

    * Zdravé životní prostředí a trvale udržitelný rozvoj, regulace trhu

    * Bezpečí pro občany, spravedlivý trest za každé bezpráví

    * Demokracie a lidská práva – KSČM pojistkou demokracie

    * Společnost vzdělání a kultury

    * Šance pro mladé na kvalitní život

    * Rovný přístup k informacím a rozvoj informačních technologií

    * Život v míru, bez vojenských paktů, cizích základen a válek


    Karel KRYL

    Karel Kryl

    Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou: ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou, ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes nadělali zrádce. Ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes na dělali zrádce.

    Demokracie prospívá bez nás a pragmaticky, brbláme spolu u píva, jak brblali jsme vždycky, farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky. farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky.

    Demokracie zavládla, zpívá nám Gott i Walda, zbaštíme sóju bez sádla u strejdy McDonalda, král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem. král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem.

    Demokracie panuje od Aše po Humenné, samet i něha v pánu je a zuby vylomené, Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli. Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli.

    Demokracie dozrává do žaludečních vředů, bez poctivosti, bez práva a hlavně bez ohledů, a je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu. A je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu.

    Jdi na obsah Jdi na menu
     

    Hospodaření českých zemědělců v letech 2004-2008

    5. 10. 2009
    Platí to i při pojednání o tom, jak si počínali čeští zemědělci bez ohledu na formu hospodaření v průběhu posledních pěti let. Neboť nakonec se jedná o zájmy zaměstnanců (jejich podíl na celkovém počtu pracovníků v zemědělství představuje 70 procent), podnikatelů a u nich pracujících příslušníků jejich rodin, a konečně i několik miliónů vlastníků pozemků, jejichž půdu pronajímají všechny podnikatelské subjekty - snad až na malé výjimky těch s nejnižšími výměrami obhospodařované půdy.

    ObrazekJe-li řeč o výsledcích hospodaření, nelze si nepoložit otázku: jak to nejlépe vyjádřit? V této souvislosti se v ekonomických učebnicích mluví o potřebě sledovat soustavu ukazatelů. Jistě, ale přece i mezi nimi bude zřejmě jeden, který toto dění zobecňuje nejvýstižnějším způsobem. Za takový ukazatel v materiálech Eurostatu (oficiální výsledky šetření sítě zemědělských podniků - FADN zemí EU25 za rok 2006) se považuje čistá přidaná hodnota na pracovníka. Vyjadřuje jak vztah produkce k vynaloženým materiálovým nákladům (mezispotřeba), tak i vůči práci živé (jeden pracovník reprezentuje srovnatelné množství práce).

    Abychom posoudili naše výsledky, je účelné je srovnat s výsledky jiných zemí. A tak ve Zprávě o stavu zemědělství ČR za rok 2008 můžeme nalézt i údaje o tom, jaká je čistá přidaná hodnota na pracovníka ve všech zemích Unie. V průměru za léta 2004-05 čistá přidaná hodnota na pracovníka u nás činila 212 tis. Kč. Ve druhém dvouletí (2007-08) sledovaného období došlo ke zvýšení na 290 tis. Kč. Největší podíl z čisté přidané hodnoty připadá na mzdy. Jejich průměrná výše se ve stejném období zvýšila z 13 282 Kč na 16 854 Kč tj. o 26,8 %. Současně podnikatelský důchod zaznamenal vzestup z 8,1 mld. Kč na 11,7 mld. Kč. Zvýšení je významné - činí 44,8 %.

    Mohli bychom být spokojeni. Jakmile ale přistoupíme ke srovnání s některými jinými zeměmi Evropské unie, situace vypadá trochu jinak. Nutí nás to k vlastní problematice přistupovat kritičtěji. Současně si ale uvědomujeme, jaké komplikace vyvolává použití směnného kursu při srovnávání peněžních ukazatelů mezi původními zeměmi EU a námi (stejně tak i ostatními postsocialistickými zeměmi). Poslední údaje z EU - jak jsme již uvedli - jsou z roku 2006. Vzhledem ke srovnávání mezi zeměmi časový rozdíl nehraje významnější roli.

    Podle výběrového šetření (v ČR 14,3 tis. podniků) čistá přidaná hodnota představovala 312 tis. Kč, ale v průměru za EU to činilo 516 tis. Kč. Ten rozdíl je ale nepochopitelný, mimo jiné i proto, že u nás rozhodující váhu mají velké zemědělské podniky. Jistě, zdaleka ne každý vykazuje nejlepší výsledky, ale v průměru o dobré výkonnosti sotva lze pochybovat. Problém je v tom, že údaje o našich podnicích jsou vyjádřeny směnným kursem koruny. A ten nevystihuje naši výkonnost správně.

    Máme dost důvodů se domnívat, že pro srovnatelnost se zeměmi EU (zejména těmi původními) bude odpovídat zvýšení podle koeficientu 1, 65 (který zohledňuje rozdílnou cenovou hladinu). Tímto přepočtem se prokáže, že naše výkonnost odpovídá průměru Unie. Když ČPH snížíme o pachtovné (které sem podle závazné metodiky Eurostatu patří a které je v západních zemích EU vyšší než u nás), bude naše ČPH na pracovníka dokonce vyšší o 3,8 %. Kritická analýza ale vyžaduje podívat se i na to, jak se jeví naše výsledky ve srovnání se zeměmi, které jsou na tom lépe - např. Německo, Francie a Rakousko. Ten rozdíl se pohybuje od 19 do 55 %. Měli bychom si klást otázku, proč tomu tak je.

    Z údajů, které jsou k dispozici, lze odvodit alespoň něco. Jinak řečeno - nelze zjistit vše. Čistá přidaná hodnota jako ukazatel výkonnosti (odvětví, podniku) je dána produkcí a materiálovými náklady (mezispotřebou). Podíl mezispotřeby na produkci patří mezi nejvýznamnější proporce v procesu tvorby zdrojů. Patříme k zemím s nejméně příznivým ukazatelem - činí 77,6 %. Jsou země, kde je to méně než 55 % - jedná se vesměs o jižní země, výrobním zaměřením s námi nesrovnatelné. Nejvíce zemí EU je ve skupině s intervalem 56 - 70 %. My jsme se ocitli ve skupině s podílem vyšším než 71 %, a to spolu s Finskem, Švédskem, Slovenskem, Estonskem a Velkou Británií. A tak by našim vědátorům slušelo, kdyby se pokusili do toho neznáma proniknout. Neboť je zásadní rozdíl mezi tím, když si v jedné zemi 1 mil. produkce vyžádá 620 tis. Kč mezispotřeby, v jiné zemi až 770 tis. Kč. Jistěže s ekonomickými i sociálními důsledky, rozdílnými konkurenčními předpoklady apod.

    Rozdíly mezi zeměmi budeme hledat i v dotacích na výrobu. Podle výběrového šetření v roce 2006 (tento rok je předmětem našeho srovnávání s ostatními zeměmi EU) jsme obdrželi provozní podpory na 1 ha ve výši 7314 Kč. Byli jsme na tom lépe než sedm dalších zemí, ale hůře než ostatní země Unie. Lépe jsme na tom podle ukazatele dotace ve vztahu k produkcí - svým podílem patříme do skupiny 24 - 25 %. K nejvíce dotovaným zemím patří Rakousko, Irsko a zejména Finsko. Objevovaly se u nás názory, že bez dotací se můžeme obejít, pokud ovšem podmínky pro všechny země Unie budou stejné. Při dnešní hladině cen vstupů a výstupů se ale bez dotací obejít nelze. V budoucnosti vše může být jiné. Ale dnes, na konci léta 2009, všechno svědčí o tom (výrazný pokles cen některých zemědělských výrobků), že podnikatelský důchod ve srovnání s minulým rokem bude pravděpodobně výrazně nižší.

    autor: prof. Dimitrij Choma, Josef Šenfeld, poslanec KSČM
     

    Náhledy fotografií ze složky Svět okolo nás

    Komentáře

    Přidat komentář

    Přehled komentářů

    Zatím nebyl vložen žádný komentář