KSČM***Nymbursko jako na dlani

Ke stažení

  • Likvidace cukrovaru Hrochův Týnec v obrazech ke stažení ZDE
  • "Ať žije vláda! . . . . . Ale za svoje."

    ...

    Rychlé info

    2. 3. 2023 od 16 hodin beseda v Malém sále s Kateřinou Konečnou a dalšími
    8. 3. 2023 od 14 hodin okresní oslava Mezinárodního dne žen
    1. 5. 2023 okresní oslava 1. Máje Nymburk od 10 hodin

    Koutek poezie

    Mějme je rádi

    Každý roku začátek, ohlédnem se nazpátek. Abychom si byli jistí, že nejsme jen pesimisti.
    Máme vládu, prezidenta, každému z nich roste renta. Správně jsme se snažili, tak nám všechno zdražili.
    Byli přitom spravedliví. Jenom hlupák se jim diví. Proč chudákům přidávat? Stejně budou nadávat.
    Podle vlastní logiky volí prvky taktiky. Snadněji se přece postí, ten kdo nemá všeho dosti.
    Proto dají sami sobě v této lidsky těžké době. Nač jsou lidu hmotné statky? Zbytečně by dělal zmatky.
    Rádi nesou tíhu moci a činí tak ve dne v noci. Jen když mohou svému lidu přinést v žití trochu klidu.
    Vzali by i větší věno. Bohužel. Je dokradeno. Heslo však zní: „Nepřestat. Chudé lidi potrestat.
    Když nebudou mít žádnou sílu, těžko vyhrabou se z jílu“. A tak mocní svojí pílí míří směle k svému cíli.
    Řekněte. No není hezká, cesta do prdele Česká?

    Sociálně právní poradna KSČM

    poradna@kscm.cz

    Naši odborníci se budou snažit zareagovat na vaše dotazy nejpozději do 7 pracovních dnů.
    Nabízíme vám poradenství v těchto oborech:
    •lidská práva a sociálně právní ochrana dětí
    •občanské právo
    •pracovní a správní právo
    •sociální problematika
    •zdravotní problematika
    •bytová problematika
    •školská problematika,
    sociálně patologické jevy
    dětí a mládeže
    •genderová problematika
    •ekologická problematika
    •finanční poradenství
    •bezpečnostní problematika
    •zemědělská problematika
    S důvěrou se obracejte na odborníky KSČM.
    Upozornění: Tato občanská poradna nemůže v žádném případě nahrazovat kompetence orgánů státu nebo plnit úlohu arbitra.


    Priority volebního programu KSČM

    * Práce pro všechny za spravedlivou mzdu

    * Žádná tolerance k omezování sociálních jistot, důstojný život i pro seniory

    * Investice do lidí, vědy a nových technologií jako základ boje proti krizi

    * Zdravé životní prostředí a trvale udržitelný rozvoj, regulace trhu

    * Bezpečí pro občany, spravedlivý trest za každé bezpráví

    * Demokracie a lidská práva – KSČM pojistkou demokracie

    * Společnost vzdělání a kultury

    * Šance pro mladé na kvalitní život

    * Rovný přístup k informacím a rozvoj informačních technologií

    * Život v míru, bez vojenských paktů, cizích základen a válek


    Karel KRYL

    Karel Kryl

    Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou: ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou, ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes nadělali zrádce. Ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes na dělali zrádce.

    Demokracie prospívá bez nás a pragmaticky, brbláme spolu u píva, jak brblali jsme vždycky, farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky. farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky.

    Demokracie zavládla, zpívá nám Gott i Walda, zbaštíme sóju bez sádla u strejdy McDonalda, král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem. král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem.

    Demokracie panuje od Aše po Humenné, samet i něha v pánu je a zuby vylomené, Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli. Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli.

    Demokracie dozrává do žaludečních vředů, bez poctivosti, bez práva a hlavně bez ohledů, a je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu. A je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu.

    Jdi na obsah Jdi na menu
     

    Černý: Podvodná koalice ČSSD-ODS se nesmí opakovat!

    9. 9. 2009

    ObrazekKSČM v Olomouckém kraji nyní tvrdí, že tento region má rozhodně na víc. Přitom už před minulými volbami do Poslanecké sněmovny KSČM používala podobné heslo, a to, že Olomoucký kraj má na víc. Můžete to vysvětlit?

     

    Zmíněné heslo mělo odrážet naše rozčarování nad tím, že se dlouhodobě nedařilo vymanit se z nepříznivých ekonomických ukazatelů. Ty v řadě základních segmentů, jako je hrubý domácí produkt na obyvatele, počet počítačů v domácnosti, nezaměstnanost apod. řadily Olomoucký kraj dlouhodobě mezi ekonomicky nejslabší kraje v rámci ČR. Vždycky jsme byli přesvědčeni, že pozici Olomouckého kraje by šlo vylepšit. A snažili jsme se v našem volebním programu před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2006 připomenout lidem, že kraj má řadu komparativních výhod proti jiným krajům, tvoří jakousi křižovatku mezi východem a západem, severem a jihem. A již tato velmi výhodná poloha by mohla být předpokladem pro to, aby se některé z těch ekonomických ukazatelů podařilo vylepšit. Dlouhodobě se to nedařilo. Pak se sice podařilo některé z těch ukazatelů trošičku zlepšit, v posledním období se ale opět prakticky všechny vracejí k tomu nejhoršímu. Regionu tedy znovu náležejí ty nejhorší příčky. To nás opravdu velmi bolí.

     

    V této souvislosti je třeba ještě zdůraznit, že bohatší regiony budou důsledky probíhající světové hospodářské krize snášet lépe než chudé. Z toho tedy logický vyplývá, že když Olomoucký kraj dlouhodobě patřil mezi chudší regiony, tak hospodářská krize to ještě zhorší. Už nyní je zcela evidentní, že jsme opět mezi kraji s nejvyšší mírou nezaměstnanosti, stejně tak ostatní ekonomické ukazatele se nebudou vyvíjet příznivě. Proto nyní tvrdíme, že Olomoucký kraj má rozhodně na víc!

     
     

    Olomouckému kraji dlouhodobě patřila v otázce nezaměstnanosti třetí nejhorší příčka. Před několika měsíci se situace mírně zlepšila, regionu náleželo až páté až šesté místo. K 31. červenci je kraj v tomto směru znovu třetí nejhorší v rámci ČR. Co vy na to?

     

    Nezaměstnanost odráží to, co se děje v ekonomice obecně. Jestliže se nedaří přilákat investory, jestliže podniky, které tady zatím aspoň něco produkovaly, mají nyní samy se sebou potíže, přičemž mnohé z nich jsou před krachem, tak se to logicky promítá do nezaměstnanosti. V Olomouckém kraji jsme se dlouhodobě pohybovali na jakési hraně ekonomické výnosnosti a s ohledem na to, že není dobudována dálniční síť, chybí rychlostní komunikace směrem na Šumpersko a Jesenicko, není se co divit, že problém nezaměstnanosti je zde tak velký. A dá se očekávat, že se míra nezaměstnanosti v našem regionu bude ještě zvyšovat.

     
     

    Podle některých expertů světová hospodářská krize nejvíce v ČR postihla právě Olomoucký kraj. Co k tomu lze dodat?

     

    Že existenci Olomouckého kraje provází několik paradoxů. Nedávno byly zveřejněny informace, z nichž vyplývá, že krajské město patří mezi města, kde by se údajně nejlépe žilo. Olomouc v tomto srovnání obsadila velmi hezké druhé místo ze všech měst v ČR, když prvenství náleží Praze. A vedle toho Olomoucký kraj patří k nejchudším, s nejmenší ekonomickou výkonností, s nejmenším přírůstkem obyvatelstva, s množstvím dalších problémů. Přitom tentýž region může nabídnout obrovské množství přírodních scenérií, které stojí za to vidět, je zde obrovské množství kulturních památek, jsou zde lidé, kteří něco dovedou. A tyto paradoxy provázejí kraj řadu let. Je to ohromná škoda. Podle mého názoru je to do určité míry způsobeno i tím, že v Olomouckém kraji a v krajském městě obzvláště vládne jakýsi kočkopes, tedy koalice tvořená především ODS a ČSSD, tu a tam je s nimi v koalici ještě někdo další, zpravidla lidovci. Z toho vyplývající kompromisy nutně vedou k tomu, že kraj ničím nevyniká. Nepodařilo se dosáhnout ničeho, co by Olomoucký kraj proti ostatním regionům zviditelnil natolik, aby to přilákalo ať již turisty nebo podnikatele, investory. Je to jen a jen šedivý průměr, v posledních letech pak spíše podprůměr. A pak se není co divit, že dopady hospodářské krize jsou právě zde největší.

     
     

    Jaké má KSČM řešení stávajících problémů?

     

    V době hospodářské krize je pochopitelně jakákoliv rada velmi drahá. Nejjednodušší by bylo vzít peníze a investovat je do rozvojových programů. Peněz je ale málo, takže nebudu populisticky tvrdit, že najdeme poklad, ale je naprosto evidentní, že jiná cesta, než investice do toho, co může náš region povznést, není. A tou nejzákladnější je investice do školství, do vzdělání lidí, do přípravy kvalitních manažerů. Je nutné rovněž zlepšit i to, co podnikatelům a investorům znepříjemňuje život, a to je dostupnost všech koutů kraje. Pomoci by mohl i rozvoj regionálního letiště. Přitom by to daňové poplatníky z Olomouckého kraje nemuselo ani příliš mnoho stát, a efekt by mohl být rychlý. Je co vymyslet, je na čem se podílet, je co dělat. Jednou z priorit našeho volebního programu je ale samozřejmě napravit to, co napáchaly předchozí vládní garnitury na úrovni kraje i velkých měst, kam patří mj. zprivatizování velkých nemocnic. Musíme se jako poslanci zasadit o to, aby se zrušily nesmyslné poplatky ve zdravotnictví.

     
     

    Co byste chtěl vzkázat voličům?

     

    Především bych chtěl připomenout, že jedině relativně silná KSČM je schopná zabránit tomu, abychom se opět nedočkali toho, co nám předvedli vítězové voleb do Zastupitelstva Olomouckého kraje, a nejen zde, vloni na podzim. ČSSD navzdory tvrdé předvolební kampani zaměřené proti ODS neváhala a uzavřela povolební koalici právě s ODS, potažmo ještě s lidovci. Je to něco velmi hanebného a voliči to nemohou považovat za nic jiného než za podvod. Tato záležitost se nesmí již nikdy opakovat.

    autor: Olga Vondráková
     

    Komentáře

    Přidat komentář

    Přehled komentářů

    Zatím nebyl vložen žádný komentář