KSČM***Nymbursko jako na dlani

Ke stažení

  • Likvidace cukrovaru Hrochův Týnec v obrazech ke stažení ZDE
  • "Ať žije vláda! . . . . . Ale za svoje."

    ...

    Rychlé info

    2. 3. 2023 od 16 hodin beseda v Malém sále s Kateřinou Konečnou a dalšími
    8. 3. 2023 od 14 hodin okresní oslava Mezinárodního dne žen
    1. 5. 2023 okresní oslava 1. Máje Nymburk od 10 hodin

    Koutek poezie

    Mějme je rádi

    Každý roku začátek, ohlédnem se nazpátek. Abychom si byli jistí, že nejsme jen pesimisti.
    Máme vládu, prezidenta, každému z nich roste renta. Správně jsme se snažili, tak nám všechno zdražili.
    Byli přitom spravedliví. Jenom hlupák se jim diví. Proč chudákům přidávat? Stejně budou nadávat.
    Podle vlastní logiky volí prvky taktiky. Snadněji se přece postí, ten kdo nemá všeho dosti.
    Proto dají sami sobě v této lidsky těžké době. Nač jsou lidu hmotné statky? Zbytečně by dělal zmatky.
    Rádi nesou tíhu moci a činí tak ve dne v noci. Jen když mohou svému lidu přinést v žití trochu klidu.
    Vzali by i větší věno. Bohužel. Je dokradeno. Heslo však zní: „Nepřestat. Chudé lidi potrestat.
    Když nebudou mít žádnou sílu, těžko vyhrabou se z jílu“. A tak mocní svojí pílí míří směle k svému cíli.
    Řekněte. No není hezká, cesta do prdele Česká?

    Sociálně právní poradna KSČM

    poradna@kscm.cz

    Naši odborníci se budou snažit zareagovat na vaše dotazy nejpozději do 7 pracovních dnů.
    Nabízíme vám poradenství v těchto oborech:
    •lidská práva a sociálně právní ochrana dětí
    •občanské právo
    •pracovní a správní právo
    •sociální problematika
    •zdravotní problematika
    •bytová problematika
    •školská problematika,
    sociálně patologické jevy
    dětí a mládeže
    •genderová problematika
    •ekologická problematika
    •finanční poradenství
    •bezpečnostní problematika
    •zemědělská problematika
    S důvěrou se obracejte na odborníky KSČM.
    Upozornění: Tato občanská poradna nemůže v žádném případě nahrazovat kompetence orgánů státu nebo plnit úlohu arbitra.


    Priority volebního programu KSČM

    * Práce pro všechny za spravedlivou mzdu

    * Žádná tolerance k omezování sociálních jistot, důstojný život i pro seniory

    * Investice do lidí, vědy a nových technologií jako základ boje proti krizi

    * Zdravé životní prostředí a trvale udržitelný rozvoj, regulace trhu

    * Bezpečí pro občany, spravedlivý trest za každé bezpráví

    * Demokracie a lidská práva – KSČM pojistkou demokracie

    * Společnost vzdělání a kultury

    * Šance pro mladé na kvalitní život

    * Rovný přístup k informacím a rozvoj informačních technologií

    * Život v míru, bez vojenských paktů, cizích základen a válek


    Karel KRYL

    Karel Kryl

    Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou: ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou, ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes nadělali zrádce. Ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes na dělali zrádce.

    Demokracie prospívá bez nás a pragmaticky, brbláme spolu u píva, jak brblali jsme vždycky, farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky. farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky.

    Demokracie zavládla, zpívá nám Gott i Walda, zbaštíme sóju bez sádla u strejdy McDonalda, král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem. král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem.

    Demokracie panuje od Aše po Humenné, samet i něha v pánu je a zuby vylomené, Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli. Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli.

    Demokracie dozrává do žaludečních vředů, bez poctivosti, bez práva a hlavně bez ohledů, a je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu. A je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu.

    Jdi na obsah Jdi na menu
     

    Exner: Lisabonská smlouva v Irsku projde

    15. 9. 2009
    Velký otazník, který jistě patří k nadpisu, si nechávám pro vlastní text: Výsledek referenda není ani napodruhé jistý. Předpovědi necelý měsíc před příchodem voličů k urnám - 2. října - jsou nejednoznačné, i když díky velkému tlaku z celé Evropské unie mezi rozhodnutými voliči vedou příznivci smlouvy.
    Ovšem proti stavu z května letošního roku jejich počet klesl o 6 %, z 54 na 48. Je to ve prospěch nerozhodnutých, kterých je teď celá čtvrtina. Z pěti parlamentních stran se pro smlouvu vyjadřují čtyři - dvě koaliční, Fianna Fáil a zelení, a dvě opoziční, Fine Gael a labouristé. Proti je jen Sinn Féin, jejíž zástupci v Evropském parlamentu patřili k Sjednocené evropské levici/Severské zelené levici.

    Současná krize Irsko velmi ovlivňuje. Z jedné z nejbohatších zemí v Evropské unii se rychle stala země s vysokou nezaměstnaností (kolem 12 % a pravděpodobně ještě až o třetinu vzroste), drahotou a rostoucím zadlužením. Podle průzkumů si většina Irů myslí, že se situace ještě zhorší. Proto i kampaň před referendem je do značné míry zaměřena proti současné vládě premiéra Briana Cowena a ministra zahraničních věcí Micheála Martina, kteří jsou označováni za viníky stavu země, prosazují Lisabonskou smlouvu a vedli jednání o zárukách pro Irsko. Tyto záruky mají umožnit nové hlasování na základě ústupků ve věcech, které odpůrcům smlouvy v Irsku nejvíc vadily. Evropská rada nakonec rozhodla o zachování irského člena Evropské komise, autonomii pro Irsko v oblasti daní, neutrality, etických otázkách a také udržení současných práv pracujících. Etické otázky se v silně katolickém Irsku týkají odporu k potratům, eutanazii, soužití stejnopohlavních párů a ohrožení irského křesťanského dědictví, včetně pravidel dědění půdy.

    Voliči budou ovšem v referendu rozhodovat o Lisabonské smlouvě v nezměněném textu a o tom, jakou politickou váhu pro uvedené záruky mají. To oprávněně konstatoval předseda Komise pro referendum soudce F. Clarke. Hodně lidí tak nechápe, proč by o téže věci měli rozhodovat ještě jednou. Aby to bylo možné, musela být přijata změna ústavy. Mnozí to oprávněně nazývají výsměchem úsudku voličů.

    Odpůrci a příznivci smlouvy rozdělují odbory, zemědělce, jednoznačněji proti jsou rybáři nespokojení s politikou EU pro jejich obor. Je vysoký počet občanských sdružení pro (Irsko pro Evropu, Patříme tam, Ženy, Právníci, Obchod pro Evropu atd.) i proti (Farmáři hlasující Ne, nezisková Cóir, Aliance pro mír a neutralitu, Národní platforma, Obrana mladých, Kampaň proti Evropské ústavě a mnohé další). Na straně příznivců se zapojili statisíci eur i představitelé nadnárodních firem, většinou cizinci, např. Intel a Microsoft a zahraniční subjekty, včetně britské Strany nezávislosti. Na straně odpůrců ovšem také stojí odpůrci z celé Evropy, své prohlášení na jejich podporu vydaly i levicové strany včetně KSČM.

    Pochybovačem je i současný irský eurokomisař Charlie McCreevy. Myslím, že pravdivě prohlásil, že v případě referenda by smlouva neprošla v ostatních členských zemích z 95 %. Dál už bude komisařem velmi těžko.

    Voliči jsou pro případ Ne v referendu strašeni odštěpením Irska od jádra EU, málem jako by to mělo znamenat vystoupení nebo vyloučení! Každá rodina dostala propagační příručku z irského ministerstva zahraničních věcí. Byla už označena za nejmanipulativnější ze všech dokumentů k hlasování v referendech. Otevřeno bylo několik oficiálních webových stránek, také stránka Zastoupení Evropské komise v Irsku. Na to ovšem také reagují odpůrci stejným způsobem. Až dosud Irská vysílací komise uplatňovala stanovisko, že příznivci i odpůrci mají mít ve sdělovacích prostředcích stejný prostor (50:50). Teď se tendenčně požaduje už jen "čestné, objektivní a nestranné" vysílání veřejnoprávních stanic.

    Není stále dost jasné, jak se s ústupky (zárukami) Irsku vlastně vypořádají ostatní členské státy EU. Že by žádná další ratifikace nebyla potřeba? To je správně pokládáno za oklamání veřejnosti. Raději se k tomu žádný významný představitel nevyjadřuje. Uplatňování pravidel slíbených Irsku ovšem není podle Lisabonské smlouvy. Pro další vývoj, pro i budoucí ohled na mínění lidí, pro uplatnění demokracie v EU bude výsledek referenda v Irsku a jeho důsledky významnou mírou. Vnutit Lisabonskou smlouvu občanům Evropské unie je možné. Uznávaná a oblíbená se tak ale nestane.

    autor: Václav Exner, člen Zahraničního Výboru PS PČR

     

    Náhledy fotografií ze složky Život za První republiky 1918 - 1938

    Komentáře

    Přidat komentář

    Přehled komentářů

    Zatím nebyl vložen žádný komentář